Udvaranje, flertovanje i zavođenje

Pod udvaranjem podrazumevamo takvu razmenu erotskih poruka čiji je cilj ostvarenje odnosa ljubavi između dve osobe. U osnovi udvaranje je da jedna osoba stavlja do znanja drugoj da joj se svidja, da je poštuje i da sa njom želi bliskost. Iako je udvaranje iskrena komunikacija, osoba koja se udvara ima nesvesnu težnju da sebe prikaže u što boljem svetlu.

Flertovanje je aktivan oblik traženja erotskih potvrda od socijalne sredine. Za razliku od udvaranja, čiji je cilj uspostaviti pun odnos sa osobom kojoj su upućeni znaci naklonosti, flertovanje uvek ima neku odeđenu, unapred zacrtanu granicu. Cilj flertovanja je da se drugi navede da ispolji direktne znake svidjanja i naklonosti, da pokaže da mu je osoba koja flertuje erotski i seksualno prihvatljiva.

Za razliku od flertovanja koje je uglavnom ritualizovano i vodi zadovoljenju potreba oba partnera, zavođenje je prevara, manipulacija u kojoj jedna strana ostvaruje neku prednost ili dobit, dok je druga na gubitku. Po svojoj strukturi zavoženje je svesna manipulacija koja liči na udvaranje, da bi se, kada se odnos ostvari, manifestovao skriveni cilj koji može biti konkretan ili simboličan: seksualan, osvetnički, materijalan, statusni, politički itd. Profesionalni zavodnici i zavodnice su dobri psiholozi koji su u stanju da prepoznaju kakvu predstavu o idealnom partneru ima osoba koju žele da zavedu, zatim se svojim ponašanjem uklope u tu predstavu i podvuku pod kožu toj osobi, nakon čega je iskorišćavaju.

Dok je zavođenje svesna i namerna aktivnost usmerena ka jasnom, ali skrivenom cilju, postoji i igra obrta, takav obrazac ponašanja koji je nesvesno determinisan. Igra obrta je takvo ponašanje u kojem postoji obrt, odnosno velika razlika između načina ponašanja i komunikacije pre obrta i nakon njega. Osoba ulaže maksimum svojih zavodničkih sposobnosti kako bi izazvala naklonost partnera, i kada dobije partnerovu spremnost na neku vrstu ljubavnog odnosa, osoba pravi nagli obrt. Umesto da uživa u vezi, ona postaje ravnodušna, nezainteresovana, razočarana…

Upravo o takvoj igri obrta pise i slavni pesnik Herman Hese u svojoj pesmi Zavodnik, gde opisuje psiholosko stanje aktera ovakve igre…

(Literatura: Dr Zoran Milivojevic, Formule ljubavi)

Zavodnik

Pred mnogim sam vratima čekao

i na mnoga uha šapnuo svoju pesmu

htedoh da zavedem mnoge lepe žene.

I uvek kad su se jedna usta predavala

kad je žeđ bila ugašena, jedna blažena

molitva u grob je odlazila,

ostalo bi samo telo u prevarenoj ruci.

Poljupci koje strasno moljah,

duge noci koje grozničavo išekivah,

na kraju behu moji –

kao zgažen cvet bez mirisa

nestala bi lepota.

Iz mnogih postelja ustao sam tužan

kad od žudnje postala bi navika.

Bežeći od užitka tražio sam san

opet novu želju i svoju samoću.

Taj užitak moje je prokletstvo

jer srećnim me ne čini,

jer svaki san o njoj

stvarnost uništava.

Oklevajuć’ ruku ka novom cvetu pružam

da novom uhu svoju pesmu šapnem…

Brani se, lepotice moja, zakopčaj haljinu svoju

Opčini me, muči me, nikad ne reci DA!

(Herman Hese)

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Petar says:

    Ako ćemo govoriti o zavođenju, da li smatrate da postoje bitne razlike između flerta, odnosno zavođenja žena i zavođenja muškaraca? Koje bi bile bitne razlike?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s