Ovčarsko – kablarska klisura

Pogled sa vrha Kablara
Pogled sa vrha Kablara

Nedavno me je jedan prijatelj iz inostranstva pitao šta to ima zanimljivo da se poseti u Čačku, mestu u kome sam ja rođena. Iz našeg razgovora shvatila sam da iako ima puno toga specifičnog i zanimljivog, ni malo nije iskorišćeno ni promovisano. Srbija zaista ima puno toga lepog da ponudi potencijalnim turistima, ali na žalost ne ume da plasira i proda proizvod. Danas je marketing i dobra reklama ono što privlači turiste i kupce.

Naime, ja sam mu govorila o Ovčar banji i jezeru Međuvršje, gde često sa prijateljima provodim slobodno vreme na obali Zapadne Morave.

Ovčar Banja se nalazi u središtu Ovčarsko-kablarske klisure, kroz koju protiče reka Zapadna Morava. Smeštena je na nadmorskoj visini od 279 m i okružena je šumovitim planinama Ovčarom i Kablarom. Ovčar Banja je udaljena 18 km od Čačka i 160 km od Beograda. Do Ovčar Banje se može doći magistralnim putem Beograd-Čačak-Požega i železničkom prugom Beograd – Bar.

Lekovita voda Ovčar Banje (temperatura od 35 do 38°C) sadrži makroelemente kalcijum i natrijum i mikroelemente kalijum, litijum, rubidijum, cezijum, stroncijum, barijum, jod, brom, kobalt, fosfor, fluor i mangan. Lečenje se sastoji od kupanja u termomineralnoj vodi i oblaganja obolelih delova tela. Terapije se sprovode pod nadzorom lekara specijalista. Pri lečenju se koriste balneološka, fizikalna i hidroterapija, masaža i medikamentoza.

Pomaže u lečenju:

reumatskih oboljenja i degenerativnog reumatizma

spondiloze i artroza

posledica preloma kostiju

povreda mišićnog tkiva

kožnih oboljenja

Ovde je pre nekoliko godina otvoren jedan novi hotel  Wellness centar Kablar  u kojem ima  zatvoreni bazen sa hidrotermalnom vodom.  Kada sam u Čačku, bar jednom nedeljno odlazim na kupanje, a cena za korišćenje bazena je samo 3€.

Često prijatelje koji dođu kod mene u Čačak vodim na vrh planina Ovčar ili Kablar, odakle su pruža neverovatno divan pogled na Ovčarsko – kablarsku klisuru. Ovčarsko –  kablarska klisura se nalazi na mestu gde je reka Zapadna Morava između planina Ovčar i Kablar usekla klisuru impozantnih razmera. Osnovno prirodno obeležje klisure čini reljef, pre svega upečatljivi masivi Ovčara i Kablara, po kojima je i dobila ime. Impresivne litice i oštar greben Kablara odaju utisak ogromnog okamenjenog talasa koji svakog trenutka može udariti u Ovčar. Kao kontrast oštrim padinama Kablara, padine Ovčara se blaže spuštaju do reke. Zapadna Morava, koja ih razdvaja, ovde je usporila svoj tok i usekla 3 jedinstvena meandra, od koji su prva 2 pravi geomorfološki fenomeni, poznati kao “uklješteni meandri”. 

U senkama šuma, na obali reke, na malim zaravnima i priljubljeni uz stene krije se 11 srednjovekovnih manastira, zbog čega ovaj kraj nazivaju  i „Srpska Sveta gora”.  Na levoj strani Zapadne Morave nalaze se Blagoveštenje, Ilinje, Savinje, Nikolje, Uspenje i Jovanje, a na desnoj Sretenje, Trojica, Preobraženje, Vaznesenje i Vavedenje. Po kulturnom i duhovnom značaju, kao i umetničkoj vrednosti ova grupa manastira je odmah iza Fruškogorskih manastira.

Na šumovitim planinama Ovčar i Kablar postoje obeležene staze za planinarenje i alpinizam. Na veštačkom jezeru Međuvršje na Zapadnoj Moravi postoji staza za sportski ribolov duga 800 m, a kupališna sezona traje od maja do septembra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s