Kako učimo decu moralnosti

Image

Moral je ukupnost principa i normi ponašanja ljudi u odnosima jednih sa drugima. Osnova morala je poštovanje: prema sebi, prema drugima, prema okolnom svetu i prilikama. Poštovati čoveka znači smatrati ga važnim, značajnim i dostojnim časti.

Poštovanje prema sebi zahteva odnos prema svom životu, prema telu i duši kao prema nečemu što ima vrednost. Poštovati sebe znači ne dozvoljavati rušilačke postupke prema sebi. Bičevi savremenog života – narkomanija, alkoholizam, prostitucija – jesu posledica čovekovog nepoštovanja prema samome sebi.

Poštovanje prema drugima znači da drugim ljudima priznajemo istu onakvu vrednost, dostojanstvo i prava kao i samima sebi.

Moralnost se zasniva na poštovanju iako se ne svodi na njega. Poštovanje je osnova opštenja, odnosa i uzajamnog razumevanja medju ljudima. Osećanje poštovanja ne nastaje iznenada, već počinje da se ispoljava u zavisnosti od toga koliko roditelji spolja ukazuju poštovanje prema svojoj deci. Poštovanje roditelja prema deci je setva. Uzvratno poštovanje dece prema roditeljima je žetva.

Moralna zrelost čoveka se odlikuje njegovom sposobnošću da izražava poštovanje i zahvalnost. Aktivna težnja da menja, da ispravlja ljude, nesposobnost da sasluša tudje mišljenje, kritički odnos prema drugima, agresivno neprihvatanje svega što “nije moje”, neosetljivost na tuđu bol, nemarnost za tuđa osećanja, nebriga za tuđe potrebe, govori o niskom nivou čovekove moralnosti.

Poštovati dete znači videti u njemu ličnost. Roditelji su u pravu što uče decu tome da moraju da im ukazuju uzvratno poštovanje, ali zhtevati uzvratno poštovanje neophodno je uzimajući u obzir razvoj moralnog mišljenja kod deteta. Moralno vaspitanje uopšte ne znači dopuštanje detetu da radi šta hoće, dozvoljavanje deci da se ne obaziru na roditelje. Roditelji ne smeju da dozvoljavaju detetu da nekažnjeno govori s njima neučtivim i uvredljivim tonom; ni sa njima ni sa bilo kim drugim.

Moramo nastojati na tome da učtivost bude uzajmna, podsećajući na poštovanje koje ukazujemo prema njima, i pitati šta im se više sviđa: uzajamno poštovanje ili uzajamno vređanje.

Poštujući decu i zahtevajući poštovanje zauzvrat, mi im dajemo pouku koja se nalazi u samoj srži njihovog moralnog razvoja: postupaj sa drugima onako kako bi hteo da drugi postupaju sa tobom.

U psihologiji odraslog čoveka i deteta  postoje neke bitne razlike. Dete ocenjuje ljude po njihovom ponašanju, a odrasli se orjentišu prvenstveno na reči. Divno je voleti svoje dete i čuvati tu ljubav u srcu, ali to je malo. Morate izražavati svoju ljubav i svojim postupcima, jer dete se orjentiše upravo na njih. Dete je emocionalno biće, ono bolje pamti ono što oseća u ovoj ili onoj situaciji, nego ono što mu se u tom trenutku govori. Ako dete oseća ljubav, dobro, prihvatanje, poštovanje, interesovanje prema njemu, ono pozitivno pamti ono što se događa i govori oko njega, ono se formira kao ličnost s bogatstvom duševnih snaga.

Glavni zadatak roditelja je stvaranje složne i srećne porodice. U takvoj porodici na prvom mestu moraju biti odnosi ljubavi medju supružnicima, jer odatle sve kreće i prenosi se na atmosferu u kući pa sam tim i na decu. Najvažnije pitanje vaspitanja zdrave dece jeste koliko ljubavi ona dobijaju. Uskraćivanje detetu ljubavi bilo direktno, bilo medju supružnicima u kući, može dovesti do fizičke ili emocionalne bolesti. Uzdržavanje ili nedovoljno iskazivanje ljubavi destruktivno utiče na ličnost deteta.

Verovatno ono najbolje što muškarac može da učini za svoju decu jeste da voli njihovu majku. I sigurno je, najbolje što majka može da učini za svoju decu, jeste da voli njihovog oca. Deca se uče ljubavi odrastajući u porodici u kojoj nema egoizma, u kojoj se ljubav slobodno izražava i deli. Posmatrajući ljubav medju svojim roditeljima, ona uče kako postati odrastao čovek koji je u stanju da voli. Zato je harmonija u porodici osnova za dobar odgoj i vaspitanje naše deca, a odgovornost je na nama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s