Kako dobiti posao stjuardese

Qatar Airways cabin crew

Qatar Airways cabin crew

Kako treba da izgledate i kakve osobine morate posedovati da biste mogli postati Cabin Crew:

Bitno je da ste zdravi, fit, da vodite računa o svom zdravlju i izgledu. Ne smete imati vidljive tetovaže. Morati biti dovoljno visoki da možete dohvatiti 212 cm. Morate imati najmanje 21 godinu. Morate znati da plivate. Naravno, ne smete imati strah od letenja. Bitno je da ste komunikativni, kulturni i profesionalni. Profesionalizam podrazumeva i odredjenu vrstu distance u odniosu na putnike. Dakle, sa njima ste ljubazni, posvećeni, korisni, tu da pomognete, date informacije, proćaskate, ali ne ulazite u intimne razgovore ili dajete neke svoje ocene, osude, komentare i slično. Potrebno je da budete samouvereni, pouzdani i da ostavljate utisak osobe koja ima neku vrstu autoriteta. To se jedino može postići ukoliko dobro znate svoj posao i uvek ste dobro pripremljeni za svaki let. Ovo je jako bitno jer vi ste ti koga putnici moraju slušati u avionu ili, ne daj bože, ukoliko dodje do nekih vanrednih okolnosti.  Oni moraju slediti vas i vaša uputstva jer, vi ste obučeni za sigurnost i bezbednost u avionu. Morate biti tačni. U aviaciji je jako bitno da ne kasnite. I ovo morate jako ozbiljno shvatiti. Takodje morate biti i odgovorni, a kašnjenje je svakako neodgovornost. Morate biti dobro organizovani. U avionu ima jako malo prostora, i on mora biti najbolje iskorišćen.  Zato stjuardese moraju dobro vladati prostorom u kuhinji (Galley) i dobro znati gde šta stoji. Organizovanost takodje podrazumeva da morate biti i vremenski dobro organizovani. Dakle, zna se koliko svaki let traje, mora se onda znati kada zagrejati hranu, kada početi sa služenjem, kada pokupiti smeće, jer avion nema vremena da čeka da vi to završte, jer se dobro zna kada mora da počne da se spušta i da sleti. Tako da ako to sve niste uradili na vreme, nastao bi opšti haos. Zamislite avion treba da sleti, morate osigurati kabinu, svi stočići moraju biti bezbedno podignuti i spakovani, a vi još niste stigli da pokupite tacne sa hranom. Dakle, ovo je jako ozbiljan i odgovoran posao i to morate znati. Morate biti tolerantni. Ne smete pokazivati rasnu, versku, seksualnu ili bilo koju drugu vrstu netolerancije. Sve putnike morate podjednako tretirati, bilo da vam deluju lepi ili ružni, bogati ili siromašni ili kako god već. Ovo nije samo pitanje ovog posla već ujedno i pitanje karaktera i ljudskosti. Morate biti pažljivi i brižni. Dolazićete u susret sa majkama sa malom decom kojima ćete morati da pomognete, zatim sa osobama sa specijalnim potrebama, koje ne vide ili ne mogu da hodaju, takodje dogadjaće se da neko dete putuje samo (unaccompanied minor) i vi mu u potpunosti morate pružiti sigurnost i podršku.

Primarna dužnost kabinskog osoblja je briga o bezbednosti putnka, posade i aviona. (Definicija iz Jatovog priručnika za obuku kabinskog osoblja)

Prednosti ovog posla:

– Dobra zarada

– Imate beneficiran radni staž (ne važi za arapske zemlje, tamo nemate uopšte, ali imate tax free platu)

– Dinamičan posao prepun izazova

– Povoljnosti za kupovinu karata za sebe, porodicu i prijatelje

– Popusti u hotelima, rent a car, free shopovima itd.

– Upoznavanje dosta zanimljivih ljudi

– Putovanje i obilazak sveta

– Mogucnost napredovanja

Mane ovog posla:

– Nemate fiksno radno vreme, nemate vikende, rodjendane, praznike, nove godine…

– Ovaj posao je dosta težak i zahtevan: morate biti zdravi, fit, uredni, uvek raspoloženi, vredni, nasmejani, ljubazni, tolerantni, strpljivi, tačni…

– Ovo je težak posao, nemojte se zavaravati da je posao kabinskog osoblja samo zabava.

– Promena vremenskih zona nekim ljudima može predstavljati problem, kao i neprijatnost prilikom stalnog letenja zbog pritiska.

Kako treba da vam izgleda CV i kako da ga unapredite:

Pošto za ovaj posao vlada veliko interesovanje, da biste uopšte bili pozvani za Assessment Day, često se prvo se morate registrovati na sajtu kompanije za koju aplicirate. Ukoliko se radi o Open Day-u registracija nije potrebna već se samo pojavite. Za Assessment day na sajtu morate dostaviti vaše podatke, kao i popuniti prijavu u vezi sa prethodnim iskustvom i sposobnostima. Takodje od vas će se očekivati i da odgovorite na neka pitanja koja su pored podataka o iskustvu i znanju presudna da li ćete biti pozvani.

Pitanja su otprilike ovog tipa: Please explain what value you will add to Etihad Airways if you are selected for this position.

Moj odgovor je bio: I can assure you that I am very responsible person, communicative, ambitious, patient, fair, and hard worker. I am also very motivated to become a part of your crew, and to work for such a great company. I am willing to learn, to give my best and to develope my skills and career.

CV treba da bude, ukoliko je moguće, na jednoj strani, sa dodatom slikom veličine pasoša u poslovnom izdanju sa blagim osmehom, dakle na kojoj izgledate prijatno, a ne ozbiljno kao na slikama za dokumenta. Sami znate da se uvek prijavljuje veliki broj kandidata i zbog toga kažem da je nabolje da CV bude kratak, pregledan na jednoj strani. Dobro je i da iskoristite Bold i Italic i da tako istaknete najbitnije.

Dakle, na vrhu ćete napisati lične podatke, (personal information) zatim obrazovanje (education) tj. stručnu spremu, ispod stavite radno iskustvo, (working experience) tako da na vrhu stoji ono što ste poslednje radili ili trenutno šta radite, zatim slede vaše ostale sposobnosti, (Skills and abilities) kao na pr. znanje jezika, što je izuzetno bitno, i za engleski obavzno morate staviti (excellent) i na kraju jos mozete dodati i vaše lične osobine i hobije (Personal skills and hobbies). Tu je poželjno da napišete neke svoje lične osobine koje smatrate svojim prednostima, kao i da navedete neke svoje hobije ili šta volite da radite u slobodno vreme.

Za posao stjuarta i stjuardese dobro je ukoliko u CV-ju imate da ste radili u hotelima na bilo kojoj poziciji, kafiću, restoranu, butiku, takodje kao nastavnik u školi ili vaspitač u obdaništu, na brodovima, kao i bilo koje vrste usluga i rada sa strankama i sve druge poslove koji se mogu podvesti pod customer service. Ukoliko nemate ovako nešto u CV-ju, moj savet je da steknete bilo kakvo iskustvo na nekim od navedenih poslova i samim tim sebe proverite da li ste u stanju da radite sa ljudima. To su poslovi koji njih zanimaju, dakle isključivo pružanje usluga mušterijama.  Takodje, moram da napomenem da se može desiti da budete prekvalifikovani za ovakvo radno mesto. To se dešava ukoliko u svojoj biografiji imate da ste stručnjak iz oblasti ekonomije ili energetike ili slično. Ukoliko imate bogato radno iskustvo na raznim stručnim poslovima i na visokim pozicijama, takodje možete biti prekvalifikovani. Dakle, nema potrebe da izmišljate i kitite svoj CV sa bespotrebnim detaljima.

Primer CV-ja

Primer CV-ja

Kako se treba obući za open day:

Sa koleginicom Charlotte u uniformi

Sa koleginicom Charlotte u uniformi

Prvo i osnovno pravilo: Oni žele da vas vide kao Cabin Crew, zato tako i morate izgledati!

Muškarci: Kosa treba da je uredna, potšišana, i stilizovana sa malo gela. Morate biti uredni i obrijani. Podrazumeva se da ćete obući odelo sa košuljom i kravatom po mogućstvu. Cipele moraju biti čiste i ispolirane. Sat OBAVEZNO! (Tačnost je u aviaciji izuzetno bitna osobina).

Devojke: Devojke treba takodje da izgledaju prvenstveno čisto i uredno. Kosa treba da je podignuta u pundju, ukoliko imate kraću kosu može i rep, a ukoliko imate potpuno kratku kosu onda je najbolje da je samo sklonite sa lica uz pomoć nekog rajfa ili šnalicama. Devojke treba da izgledaju skromno, dakle zaboravite na mini suknje i napadne bluze sa dubokim dekolteima. Vaš izgled treba da bude poslovan, što podrazumeva košulju, pantalone ili suknju dužine iznad kolena, a ukoliko idete na open day za Emirate, oni cene i ako noste sako. Cipele treba da budu takodje poslovne, nikako one za grad sa štiklom od 12 cm, već neke skromne sa malom štiklom, i obavezno sa zatvorenim prstima, dakle ne sandale. Ukoliko nosite suknju, čarape bi trebalo da budu u boji kože. Nokti treba da su uredni, nalakirani u neke neutralne i uobičajene boje: french, crvena, bordo, nežna roze, ciklama. Devojke treba da budu našminkane, ali svakako umereno. Dakle puder, rumenilo, malo senke neuralnih boja (crna, siva, braon) i maskara. Od nakita ne treba nositi ništa upadljivo, dovoljan je jedan par malih bisernih midjuša i burma ili neki verenički prsten. Sat OBAVEZNO! (Tačnost je u aviaciji izuzetno bitna osobina).

Ovde pogledajte tutorijal video moje koleginice Marije Bogunović o tome kako se treba našminkati za Open Day:

Prilikom predaje CV-ja presudan je izgled, stav i CV naravno. Dakle budite opušteni, prirodni, nasmejani, samouvereni. Pitaće vas par pitanja, gde radite, koliko imate godina, da li ste ranije dolazili i slično i to je taj prvi utisak koji trebate da ostavite. Slobodno vežabajte dijalog kod kuće pred ogledalom ili sa nekim.

Ukoliko prodjete CV fazu i pozovu vas na testiranje, šta vas dalje čeka:

Test engleskog: Morate dobro znati engleski. Ukoliko vaš engleski nije na zavidnom nivou, morate raditi na tome da ga poboljšate. Test engleskog nije isti za svaku kompaniju, ali su i vrlo slični, s tim što za Qatar i Emirate morate na kraju pisati i esej. Svaki test sadrži zadatak u kojem morate pročitati i razumeti tekst jer slede pitanja na koja morate dati odgovore. To neće biti konkretno vidljivo u tekstu jer će reči uglavnom  biti zamenjene sinonimima. Tekstovi su obično vezani za nekog putnika ili mušteriju kojem nešto treba ili nešto objašnjava. Čest je slučaj da tekst sarži termine vezane za avijaciju. Ovde izdvajam spisak nekih termina kojih sam se ja setila i čini mi se da su nekima manje poznati, a koje  treba savladati:

Departure – polazak, Arrival – dolazak, Delay – kašnjenje, Complain – žaliti se, Devote – posvetiti se, Trolley – manji kofer sa dva točkića, Business lounge – salon, restoran na aerodromu, Firstaid – prva pomoć, Schedule – raspored, Concern – briga, Duty – dužnost, Flare – plamen ili baklja, Gears – točkovi na avionu, Inbound – dolazeći let, Outbound – odlazeći let, to stow – smestiti

U zadacima se takodje provlači i razumevanje obaveštenja tipa: Parking allowed ili Pedestrian zone kao i oni najjednostavniji No smoking itd. Takodje u testovima je obavezno i razumevanje termina vezanih za vreme. Na primer: Midnight – ponoć, Noon – podne,  mora se znati da je a.m. – pre podne, p.m. – posle podne, half past 3 – pola četiri, quarter to 3 – 15 do tri, kao i da se kaže: “It is 3 o’colck“, ali i “It is 1500 hours” (čita se: fifteen hunderd hours). U testovima za Qatar Airways  ima i par praktičnih zadataka u kojima, na primer, treba da izračunate koliko kusura treba da vratite mušteriji koja je nešto kupila u duty free, ili na primer da izračunate vremensku razliku izmedju dva grada ukoliko vam oni daju vremenske razlike u oba mesta u odnosu na griničko vreme (UTC).

Za esej teme mogu biti različite, ja se ovih sećam: If I am an animal which one I would like to be and why, zatim: If I go to future with time machine what things from present I would bring with me and why…

Sa koleginicom Razan

Sa koleginicom Razan

Grupni zadaci i zadaci u parovima:

Jedan od eliminacionih testova je i vaš učinak u timskom radu. Neke kompanije poput Etihada i Emirata prvo od vas traže da se predstavite i kažete nešto o sebi i zašto smatrate da ste baš i dobri za ovaj posao ili da popričate sa osobom do sebe i onda je predstavite ostalima i pokažete zašto je baš ona dobar kandidat za ovaj posao. Kada govorite o sebi bitno je da pokažete volju, entuzijazam, elan ali i spremnost na odricanja i težak rad, a ne da priate samo: jao, ja oduvek volim da letim, hoću da obiđem ceo svet i slično. Pokažite strast i odlučnost ali takođe i ozbiljost i svesnost šta ovaj posao nosi sa sobom. Ako govorite o nekom drugom ond je bitno da se vidi kakav nastup imate, kakav vam je engleski, koliko ste komunikativni i koliko se ustvari trudite da predstavite nekoga što bolje i pokažete njegove kvalitete. Nastup je bitan, držanje i govor, jer u avionu vi ste ti koji ćete držati demonstracije pre svakog leta ukoliko ne bude imao video snimak, takodje ćete uvek čitati preko razglasa dobrodošlicu ili obaveštenja. Drzanje tela samouvereno, glas mora biti jasan sa pozitivnim tonom, dakle odlučan ali prijatan. Druga stvar, bitna je kako ostvarujete kontak sa nekim, i koliko se zapravo trudite da tu osobu što iskenije upoznate i što bolje predstavite. Ovde je ustvari bitno da pokažete da ste dobronamerni i da na taj način želite da i vaš kolega uspe i zbog toga ga i predtavljate najbolje moguće. Naravno ne treba preterivati i previše hvaliti tu osobu, karikirati,  već se držati činjenica, i naravno mnogo je bitnije šta vi pričate nego o kome pričate, jer one zapravo tada ocenjuju vas,  vaš nastup i vaš engleski.

Što se tiče grupnog rada, tu ćete biti podeljeni u grupe od po 8-9 ljudi, i dobićete jedan konkretan zadatak ili problem koji zajednički, timskim radom treba da rešite. Zadatak je manje bitan, i uglavnom nema netačnih odgovora, najčešće je u pitanju nezadovoljna mušterija, pa neki problem sa njim, ili čak nešto i nevezano za letenje. U Qataru su postavljali da odaberete 8 tradicionalnih srpskih jela koje ćete ponuditi na meniju, ili bilo je jednom da odaberete 10 tipičnih srpskih osobina. Na primer na konkursu za Air Serbia je bio tekst o tome da se dogodio pad aviona u dzungli i mi kao preživeli smo sa spiska od 20 stvari trebali da odaberemo 7 koje ćemo poneti sa sobom. Na Etihadovom konkursu bila je priča o nezadovoljnom gostu, pa je zadatak bio kako mu izaći u susret i kako rešiti taj problem. Ovde je poenta svega da se vidi da vi saradjujete sa ostalima, da pitate za mišljenje, da se dogovarate, da slušate kolege i njihovo mišljene. Nikako ne treba ćutati, bitno je makar dati neki predlog, a uglavnom jedobro i ako preuzimate inicijativu, (pazite da budee tada ljubazni, konstruktivni, a ne autoritativni i sebični), dakle vi budete taj koji pročita svima zadatak, zatim prosledite papir da i drugi pogledaju, ili predložite da vi budete taj koji će pisati odgovore i na kraju pročitati rešenje. Takodje i taj papir treba pokazati ostalima, i pitati ih jel to u redu i da li se slažu sa tim. Takodje je dobro da pohvalite kolege ako daju neki dobar predlog, da kažete “yes that is excellent“, ili “I agree“, ili tako nešto. Dakle, to je jako kratko vreme kada morate pokazati da ste dobar timski igrač. Još nešto jako bitno. One će vam reći da za ovaj zadatak imate 15 minuta, potrudite se da pogledate tada na sat, čime odajete utisak organizovane osobe, što je za ovaj posao izuzetno bitno. tako da je gledanje na sat nešto što se beleži kao plus.

Sa pilotima

Sa pilotima

Na kraju intervju:

Na intervjuu će vas pitati zašto želite ovaj posao. Tim pitanjem žele da vide koliko ste ustvari motivisani. Svojim odgovorom treba da ih ubedite ne da volite da letite i hoćete da obidjete svet, već da ste svesni da je to težak i zahtevan posao, ali da vi volite velike izazove (challenges) i da želite da date sve od sebe da u ovome uspete, i da vidite sebe kao cabin crew. Takodje će vas pitati o vašim prethodnom iskustvu na poslu. Tu će provući i pitanje kada ste imali nezadovoljnu mušteriju. Bitno je da kažete da ste imali takvo iskustvo, jer ko nije, iskreno. Pitaće vas i kako ste vi reagovali. Morate naglastiti da ste saslušali tu osobu, da ste je razumeli zbog čega se žali, i da ste se potrudili da joj izadjete u susret. Takodje jedno od pitanja može biti i kada ste vi napravili neku grešku ili nešto zabrljali. Takodje je bitno da i ovde budete iskreni, i da kažete ukoliko se to desilo da ste reagovali razumno, da ste prihvatili kritiku, da ste se izvinili (apologize) i potrudili da to ispravite. Bitno je da uvek naglasite da vam je mušterija na kraju bila zadovoljna, dakle nakon vašeg izvinjenja i truda da joj izadjete u susret. Pitaće vas takodje i kada ste imali izuzetno zadovoljnu mušteriju i na koji način ste dali svoj maksimum u poslu koji ste obavaljli. Jedno od pitanja odnosi se i na timski rad tj. kada ste pomogli kolegama ili kada su kolege pomogle vama, tu morate naglasiti da ste bili jako zahvalni ukoliko je neko vama pomogao.

Za sve dodatne informacije slobodno mi se javite mailom ili na Facebook. Unpaired se izvinjavam ako ne stignem svima da odgovorim, zato neka pitanja budu kratka, konkretna i vezana samo za ono sto već nije objašnjeno na blogu.

Takodje, organizujem i individualne konsultacije jedan na jedan, uživo ili putem Skype-a sa kandidatima gde se za sat ipo vremena prolaze sledeće teme:

– CV, pomoć pri izradi i korekcije

– CV, drop off i prvi utisak

– Engleski, test i razgovor, ubicajene fraze, neophodni vokabular i najčešće teme

– Izgled, stil, oblačenj, šminka

– Grupni zadaci, kako izgledaju i kako se treba postavljati

– Intrvju, najčešća pitanja i kakve odgovore treba davati

– Kako i gde nalaziti konkurse i poslove

– Sva ostala pitanja koja vas interesuju, a niste imali koga da pitate

Cena za individualne konsultacije je 2 500 RSD a Vaš termin možete zakazati i na +381641084808

Srdačan pozdrav

Marija Perišić

Advertisements

78 Comments Add yours

 1. Anja says:

  Marija zdarvo,hitno mi treba odgovor jer mi do sutra istice rok za on line prijavu. Da li mislis da ako me ne pitaju nista pre primanja mogu da mi prave problem zbog silikona nakon dolaska tamo na preglede? Koji izgledaju prirodno stvarno ,msm nisu vidljivi iz aviona:)

  Like

  1. Marija Perisic says:

   Ne moraš da im govoriš za silikone, to nije zabranjeno, mnoge devojke stave silikone i tokom zaposlenja. Srdačan pozdrav

   Like

 2. Anja says:

  Hvala punooo. A da li znas kako izgleda on line i tervju otprilike neka pitanja,jer to Emirates radi prvi put kod nas. Hvala i pozz

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s