Kako dobiti posao stjuardese

Qatar Airways cabin crew
Qatar Airways cabin crew

Kako treba da izgledate i kakve osobine morate posedovati da biste mogli postati Cabin Crew:

Bitno je da ste zdravi, fit, da vodite računa o svom zdravlju i izgledu. Ne smete imati vidljive tetovaže. Morati biti dovoljno visoki da možete dohvatiti 212 cm. Morate imati najmanje 21 godinu. Morate znati da plivate. Naravno, ne smete imati strah od letenja. Bitno je da ste komunikativni, kulturni i profesionalni. Profesionalizam podrazumeva i odredjenu vrstu distance u odniosu na putnike. Dakle, sa njima ste ljubazni, posvećeni, korisni, tu da pomognete, date informacije, proćaskate, ali ne ulazite u intimne razgovore ili dajete neke svoje ocene, osude, komentare i slično. Potrebno je da budete samouvereni, pouzdani i da ostavljate utisak osobe koja ima neku vrstu autoriteta. To se jedino može postići ukoliko dobro znate svoj posao i uvek ste dobro pripremljeni za svaki let. Ovo je jako bitno jer vi ste ti koga putnici moraju slušati u avionu ili, ne daj bože, ukoliko dodje do nekih vanrednih okolnosti.  Oni moraju slediti vas i vaša uputstva jer, vi ste obučeni za sigurnost i bezbednost u avionu. Morate biti tačni. U aviaciji je jako bitno da ne kasnite. I ovo morate jako ozbiljno shvatiti. Takodje morate biti i odgovorni, a kašnjenje je svakako neodgovornost. Morate biti dobro organizovani. U avionu ima jako malo prostora, i on mora biti najbolje iskorišćen.  Zato stjuardese moraju dobro vladati prostorom u kuhinji (Galley) i dobro znati gde šta stoji. Organizovanost takodje podrazumeva da morate biti i vremenski dobro organizovani. Dakle, zna se koliko svaki let traje, mora se onda znati kada zagrejati hranu, kada početi sa služenjem, kada pokupiti smeće, jer avion nema vremena da čeka da vi to završte, jer se dobro zna kada mora da počne da se spušta i da sleti. Tako da ako to sve niste uradili na vreme, nastao bi opšti haos. Zamislite avion treba da sleti, morate osigurati kabinu, svi stočići moraju biti bezbedno podignuti i spakovani, a vi još niste stigli da pokupite tacne sa hranom. Dakle, ovo je jako ozbiljan i odgovoran posao i to morate znati. Morate biti tolerantni. Ne smete pokazivati rasnu, versku, seksualnu ili bilo koju drugu vrstu netolerancije. Sve putnike morate podjednako tretirati, bilo da vam deluju lepi ili ružni, bogati ili siromašni ili kako god već. Ovo nije samo pitanje ovog posla već ujedno i pitanje karaktera i ljudskosti. Morate biti pažljivi i brižni. Dolazićete u susret sa majkama sa malom decom kojima ćete morati da pomognete, zatim sa osobama sa specijalnim potrebama, koje ne vide ili ne mogu da hodaju, takodje dogadjaće se da neko dete putuje samo (unaccompanied minor) i vi mu u potpunosti morate pružiti sigurnost i podršku.

Primarna dužnost kabinskog osoblja je briga o bezbednosti putnka, posade i aviona. (Definicija iz Jatovog priručnika za obuku kabinskog osoblja)

Prednosti ovog posla:

– Dobra zarada

– Imate beneficiran radni staž (ne važi za arapske zemlje, tamo nemate uopšte, ali imate tax free platu)

– Dinamičan posao prepun izazova

– Povoljnosti za kupovinu karata za sebe, porodicu i prijatelje

– Popusti u hotelima, rent a car, free shopovima itd.

– Upoznavanje dosta zanimljivih ljudi

– Putovanje i obilazak sveta

– Mogucnost napredovanja

Mane ovog posla:

– Nemate fiksno radno vreme, nemate vikende, rodjendane, praznike, nove godine…

– Ovaj posao je dosta težak i zahtevan: morate biti zdravi, fit, uredni, uvek raspoloženi, vredni, nasmejani, ljubazni, tolerantni, strpljivi, tačni…

– Ovo je težak posao, nemojte se zavaravati da je posao kabinskog osoblja samo zabava.

– Promena vremenskih zona nekim ljudima može predstavljati problem, kao i neprijatnost prilikom stalnog letenja zbog pritiska.

Kako treba da vam izgleda CV i kako da ga unapredite:

Pošto za ovaj posao vlada veliko interesovanje, da biste uopšte bili pozvani za Assessment Day, prvo se morate registrovati na sajtu kompanije za koju aplicirate. Tamo morate dostaviti vaše podatke, kao i popuniti prijavu u vezi sa prethodnim iskustvom i sposobnostima. Takodje od vas će se očekivati i da odgovorite na neka pitanja koja su pored podataka o iskustvu i znanju presudna da li ćete biti pozvani.

Pitanja su otprilike ovog tipa: Please explain what value you will add to Etihad Airways if you are selected for this position.

Moj odgovor je bio: I can assure you that I am very responsible person, communicative, ambitious, patient, fair, and hard worker. I am also very motivated to become a part of your crew, and to work for such a great company. I am willing to learn, to give my best and to develope my skills and career.

CV treba da bude, ukoliko je moguće, na jednoj strani, sa dodatom slikom veličine pasoša u poslovnom izdanju sa blagim osmehom, dakle na kojoj izgledate prijatno, a ne ozbiljno kao na slikama za dokumenta. Sami znate da se uvek prijavljuje veliki broj kandidata i zbog toga kažem da je nabolje da CV bude kratak, pregledan na jednoj strani. Dobro je i da iskoristite Bold i Italic i da tako istaknete najbitnije.

Dakle, na vrhu ćete napisati lične podatke, (personal information) zatim obrazovanje (education) tj. stručnu spremu, ispod stavite radno iskustvo, (working experience) tako da na vrhu stoji ono što ste poslednje radili ili trenutno šta radite, zatim slede vaše ostale sposobnosti, (Skills and abilities) kao na pr. znanje jezika, što je izuzetno bitno, i za engleski obavzno morate staviti (excellent) i na kraju jos mozete dodati i vaše lične osobine i hobije (Personal skills and hobbies). Tu je poželjno da napišete neke svoje lične osobine koje smatrate svojim prednostima, kao i da navedete neke svoje hobije ili šta volite da radite u slobodno vreme.

Za posao stjuarta i stjuardese dobro je ukoliko u CV-ju imate da ste radili u hotelima na bilo kojoj poziciji, kafiću, restoranu, butiku, takodje kao nastavnik u školi ili vaspitač u obdaništu, na brodovima, kao i bilo koje vrste usluga i rada sa strankama i sve druge poslove koji se mogu podvesti pod customer service. Ukoliko nemate ovako nešto u CV-ju, moj savet je da steknete bilo kakvo iskustvo na nekim od navedenih poslova i samim tim sebe proverite da li ste u stanju da radite sa ljudima. To su poslovi koji njih zanimaju, dakle isključivo pružanje usluga mušterijama.  Takodje, moram da napomenem da se može desiti da budete prekvalifikovani za ovakvo radno mesto. To se dešava ukoliko u svojoj biografiji imate da ste stručnjak iz oblasti ekonomije ili energetike ili slično. Ukoliko imate bogato radno iskustvo na raznim stručnim poslovima i na visokim pozicijama, takodje možete biti prekvalifikovani. Dakle, nema potrebe da izmišljate i kitite svoj CV sa bespotrebnim detaljima.

Primer CV-ja
Primer CV-ja

Kako se treba obući za open day:

Sa koleginicom Charlotte u uniformi
Sa koleginicom Charlotte u uniformi

Prvo i osnovno pravilo: Oni žele da vas vide kao Cabin Crew, zato tako i morate izgledati!

Muškarci: Kosa treba da je uredna, potšišana, i stilizovana sa malo gela. Morate biti uredni i obrijani. Podrazumeva se da ćete obući odelo sa košuljom i kravatom po mogućstvu. Cipele moraju biti čiste i ispolirane. Sat OBAVEZNO! (Tačnost je u aviaciji izuzetno bitna osobina).

Devojke: Devojke treba takodje da izgledaju prvenstveno čisto i uredno. Kosa treba da je podignuta u pundju, ukoliko imate kraću kosu može i rep, a ukoliko imate potpuno kratku kosu onda je najbolje da je samo sklonite sa lica uz pomoć nekog rajfa ili šnalicama. Devojke treba da izgledaju skromno, dakle zaboravite na mini suknje i napadne bluze sa dubokim dekolteima. Vaš izgled treba da bude poslovan, što podrazumeva košulju, pantalone ili suknju dužine iznad kolena, a ukoliko idete na open day za Emirate, oni cene i ako noste sako. Cipele treba da budu takodje poslovne, nikako one za grad sa štiklom od 12 cm, već neke skromne sa malom štiklom, i obavezno sa zatvorenim prstima, dakle ne sandale. Ukoliko nosite suknju, čarape bi trebalo da budu u boji kože. Nokti treba da su uredni, nalakirani u neke neutralne i uobičajene boje: french, crvena, bordo, nežna roze, ciklama. Devojke treba da budu našminkane, ali svakako umereno. Dakle puder, rumenilo, malo senke neuralnih boja (crna, siva, braon) i maskara. Od nakita ne treba nositi ništa upadljivo, dovoljan je jedan par malih bisernih midjuša i burma ili neki verenički prsten. Sat OBAVEZNO! (Tačnost je u aviaciji izuzetno bitna osobina).

Prilikom predaje CV-ja presudan je izgled, stav i CV naravno. Dakle budite opušteni, prirodni, nasmejani, samouvereni. Pitaće vas par pitanja, gde radite, koliko imate godina, da li ste ranije dolazili i slično i to je taj prvi utisak koji trebate da ostavite. Slobodno vežabajte dijalog kod kuće pred ogledalom ili sa nekim.

Ukoliko prodjete CV fazu i pozovu vas na testiranje, šta vas dalje čeka:

Test engleskog: Morate dobro znati engleski. Ukoliko vaš engleski nije na zavidnom nivou, morate raditi na tome da ga poboljšate. Test engleskog nije isti za svaku kompaniju, ali su i vrlo slični, s tim što za Qatar i Emirate morate na kraju pisati i esej. Svaki test sadrži zadatak u kojem morate pročitati i razumeti tekst jer slede pitanja na koja morate dati odgovore. To neće biti konkretno vidljivo u tekstu jer će reči uglavnom  biti zamenjene sinonimima. Tekstovi su obično vezani za nekog putnika ili mušteriju kojem nešto treba ili nešto objašnjava. Čest je slučaj da tekst sarži termine vezane za avijaciju. Ovde izdvajam spisak nekih termina kojih sam se ja setila i čini mi se da su nekima manje poznati, a koje  treba savladati:

Departure – polazak, Arrival – dolazak, Delay – kašnjenje, Complain – žaliti se, Devote – posvetiti se, Trolley – manji kofer sa dva točkića, Business lounge – salon, restoran na aerodromu, First aid – prva pomoć, Schedule – raspored, Concern – briga, Duty – dužnost, Flare – plamen ili baklja, Gears – točkovi na avionu, Inbound – dolazeći let, Outbound – odlazeći let, to stow – smestiti

U zadacima se takodje provlači i razumevanje obaveštenja tipa: Parking allowed ili Pedestrian zone kao i oni najjednostavniji No smoking itd. Takodje u testovima je obavezno i razumevanje termina vezanih za vreme. Na primer: Midnight – ponoć, Noon – podne,  mora se znati da je a.m. – pre podne, p.m. – posle podne, half past 3 – pola četiri, quarter to 3 – 15 do tri, kao i da se kaže: “It is 3 o’colck“, ali i “It is 1500 hours” (čita se: fifteen hunderd hours). U testovima za Qatar Airways  ima i par praktičnih zadataka u kojima, na primer, treba da izračunate koliko kusura treba da vratite mušteriji koja je nešto kupila u duty free, ili na primer da izračunate vremensku razliku izmedju dva grada ukoliko vam oni daju vremenske razlike u oba mesta u odnosu na griničko vreme (UTC).

Za esej teme mogu biti različite, ja se ovih sećam: If I am an animal which one I would like to be and why, zatim: If I go to future with time machine what things from present I would bring with me and why…

Sa koleginicom Razan
Sa koleginicom Razan

Grupni zadaci i zadaci u parovima:

Jedan od eliminacionih testova je i vaš učinak u timskom radu. Neke kompanije poput Etihada i Emirata prvo od vas traže da se predstavite i kažete nešto o sebi i zašto smatrate da ste baš i dobri za ovaj posao ili da popričate sa osobom do sebe i onda je predstavite ostalima i pokažete zašto je baš ona dobar kandidat za ovaj posao. Kada govorite o sebi bitno je da pokažete volju, entuzijazam, elan ali i spremnost na odricanja i težak rad, a ne da priate samo: jao, ja oduvek volim da letim, hoću da obiđem ceo svet i slično. Pokažite strast i odlučnost ali takođe i ozbiljost i svesnost šta ovaj posao nosi sa sobom. Ako govorite o nekom drugom ond je bitno da se vidi kakav nastup imate, kakav vam je engleski, koliko ste komunikativni i koliko se ustvari trudite da predstavite nekoga što bolje i pokažete njegove kvalitete. Nastup je bitan, držanje i govor, jer u avionu vi ste ti koji ćete držati demonstracije pre svakog leta ukoliko ne bude imao video snimak, takodje ćete uvek čitati preko razglasa dobrodošlicu ili obaveštenja. Drzanje tela samouvereno, glas mora biti jasan sa pozitivnim tonom, dakle odlučan ali prijatan. Druga stvar, bitna je kako ostvarujete kontak sa nekim, i koliko se zapravo trudite da tu osobu što iskenije upoznate i što bolje predstavite. Ovde je ustvari bitno da pokažete da ste dobronamerni i da na taj način želite da i vaš kolega uspe i zbog toga ga i predtavljate najbolje moguće. Naravno ne treba preterivati i previše hvaliti tu osobu, karikirati,  već se držati činjenica, i naravno mnogo je bitnije šta vi pričate nego o kome pričate, jer one zapravo tada ocenjuju vas,  vaš nastup i vaš engleski.

Što se tiče grupnog rada, tu ćete biti podeljeni u grupe od po 8-9 ljudi, i dobićete jedan konkretan zadatak ili problem koji zajednički, timskim radom treba da rešite. Zadatak je manje bitan, i uglavnom nema netačnih odgovora, najčešće je u pitanju nezadovoljna mušterija, pa neki problem sa njim, ili čak nešto i nevezano za letenje. U Qataru su postavljali da odaberete 8 tradicionalnih srpskih jela koje ćete ponuditi na meniju, ili bilo je jednom da odaberete 10 tipičnih srpskih osobina. Na primer na konkursu za Air Serbia je bio tekst o tome da se dogodio pad aviona u dzungli i mi kao preživeli smo sa spiska od 20 stvari trebali da odaberemo 7 koje ćemo poneti sa sobom. Na Etihadovom konkursu bila je priča o nezadovoljnom gostu, pa je zadatak bio kako mu izaći u susret i kako rešiti taj problem. Ovde je poenta svega da se vidi da vi saradjujete sa ostalima, da pitate za mišljenje, da se dogovarate, da slušate kolege i njihovo mišljene. Nikako ne treba ćutati, bitno je makar dati neki predlog, a uglavnom jedobro i ako preuzimate inicijativu, (pazite da budee tada ljubazni, konstruktivni, a ne autoritativni i sebični), dakle vi budete taj koji pročita svima zadatak, zatim prosledite papir da i drugi pogledaju, ili predložite da vi budete taj koji će pisati odgovore i na kraju pročitati rešenje. Takodje i taj papir treba pokazati ostalima, i pitati ih jel to u redu i da li se slažu sa tim. Takodje je dobro da pohvalite kolege ako daju neki dobar predlog, da kažete “yes that is excellent“, ili “I agree“, ili tako nešto. Dakle, to je jako kratko vreme kada morate pokazati da ste dobar timski igrač. Još nešto jako bitno. One će vam reći da za ovaj zadatak imate 15 minuta, potrudite se da pogledate tada na sat, čime odajete utisak organizovane osobe, što je za ovaj posao izuzetno bitno. tako da je gledanje na sat nešto što se beleži kao plus.

Sa pilotima
Sa pilotima

Na kraju intervju:

Na intervjuu će vas pitati zašto želite ovaj posao. Tim pitanjem žele da vide koliko ste ustvari motivisani. Svojim odgovorom treba da ih ubedite ne da volite da letite i hoćete da obidjete svet, već da ste svesni da je to težak i zahtevan posao, ali da vi volite velike izazove (challenges) i da želite da date sve od sebe da u ovome uspete, i da vidite sebe kao cabin crew. Takodje će vas pitati o vašim prethodnom iskustvu na poslu. Tu će provući i pitanje kada ste imali nezadovoljnu mušteriju. Bitno je da kažete da ste imali takvo iskustvo, jer ko nije, iskreno. Pitaće vas i kako ste vi reagovali. Morate naglastiti da ste saslušali tu osobu, da ste je razumeli zbog čega se žali, i da ste se potrudili da joj izadjete u susret. Takodje jedno od pitanja može biti i kada ste vi napravili neku grešku ili nešto zabrljali. Takodje je bitno da i ovde budete iskreni, i da kažete ukoliko se to desilo da ste reagovali razumno, da ste prihvatili kritiku, da ste se izvinili (apologize) i potrudili da to ispravite. Bitno je da uvek naglasite da vam je mušterija na kraju bila zadovoljna, dakle nakon vašeg izvinjenja i truda da joj izadjete u susret. Pitaće vas takodje i kada ste imali izuzetno zadovoljnu mušteriju i na koji način ste dali svoj maksimum u poslu koji ste obavaljli. Jedno od pitanja odnosi se i na timski rad tj. kada ste pomogli kolegama ili kada su kolege pomogle vama, tu morate naglasiti da ste bili jako zahvalni ukoliko je neko vama pomogao.

Za sve dodatne informacije slobodno mi se javite mailom ili na Facebook. Unpaired se izvinjavam ako ne stignem svima da odgovorim, zato neka pitanja budu kratka, konkretna i vezana samo za ono sto već nije objašnjeno na blogu. Srdačan pozdrav,

Marija Perišić

Advertisements

75 Comments Add yours

 1. bojan5150 says:

  Е, видиш, ја сам управо у Сарајеву, прешао 280 км из родног града (и спавам са неким војницима који хрчу), јербо су Летећи Емирати имали приступни дан. То вриједи напоменути, да има “отворени дан” (сви могу доћи) и “приступни дан” (само са позивницом коју, евентуално, добијеш након интернет/поштанске пријаве). Нисам добио позивницу, ал’ се зајебавам у Сарајеву.

  Елем, ово све што си написала је коректно, мада сам на кебинкру форуму прочитао поруку неке дјевојке из Србије која се баш била спремила по свим стандардима и отпала је након првог круга. Џаба сукња, џаба пунџа, џаба осмијех.

  Него, мене само занима, ако знаш, који је однос мушкараца и жена? Особље овог типа су већином жене, али, на сликама је и покоји насмијан голобрад младић. Колико њих, процентуално, има?

  Like

  1. Pa nema pravila za to koliko je muškaraca a koliko žena, nemoj se time opterećivati, bitno je da posedujes osobine i kvalitete za kabinsko osoblje.

   Like

   1. bojan5150 says:

    Па, не посједујем баш те особине и квалитете, бар не физичке (морао бих промијенити комплет лични опис, на страну то што никад у животу нисам носио кравату), него ме занима тај проценат. Није ми животни сан да постанем мали од палубе на авиону, него, радознао сам.

    Like

 2. Denis says:

  wow,super blog,ja sam jako zainteresovan za ovaj posao pa bih volio jos savjeta od tebe da dobijem,dodajem te na fejsbuk 🙂 Poz
  p.s. slike su ti prelijepe,iz svih dijelova svijeta 🙂
  Denis

  Like

 3. sandra says:

  pozdrav, mene zanima ima li određeni limit za godine , znam da ne smiješ imati ispod 21 ali zanima me gornja granica, i da li postoji, hvala

  Like

  1. Pa iskreno ne znam tacno, mislim da zakonski ne smeju to ni da kazu ali otprilike vidim da nema starijih od 35 godina.

   Like

 4. Dragana says:

  Pozdrav Marija…. Gde bih mogla da se informisem o datumima kada ce Open day biti organizovan,za bilo koju od aviokompanija?

  Like

  1. Najbolje da ih pratis na FB uglavnom to objavljuju ili da povremeno proveravas na njihovim sajtovima u odeljku career.

   Like

 5. Nina says:

  Marija divna si 🙂 retko je danas videti osobu koja na ovaj nacin pomaze drugima.
  Hvala ti na ovom tekstu 🙂
  Htela bih da te pitam, ukoliko imas informacije o tome… kada se potpise ugovor na 3 godine, da li postoji mogucnost da se da otkaz nakon prve ili druge godine, i da li postoje neke posledice toga?

  Hvala unapred, veeeliki pozdrav 🙂

  Like

 6. Marija says:

  Marija da li je suknja obavezna ili je moguce doci i u pantalonama?

  Like

  1. Nije obavezna, moze i pantalone, bino je samo biti poslovno obucen.

   Like

 7. Aleksandra says:

  Kada se prodju zadaci i intervju, sledi kurs? Da li se to placa i koliko traje?
  Iiii da li bih mogla sa 18 godina da se prijavim na konkurs za neku avio kompaniju ili moram da cekam 21 ? 😦

  Like

  1. Kurs ne placas u Air Serbia ni u Etihadu, a u Fly Emirates i Qataru ti se kasnije nesto odbija od plate za kurs ali pose dve godine dobijes povracaj tog novca… Sa 18 god se mozes prijaviti samo za Air Sebia, a za ostale avio kompanije moras imati 21 godinu. Srecno!

   Like

 8. Dragana says:

  Pozdrav,evo mene opet. Da li je i u Air Srbija kao sto je bilo za vreme JAT-a,uslov da nisi stariji od 25 godina? Gledala sam na sajtu,za sad to stoji nepromenjeno,ali reko mozda neko zna vise. Ulazim u dvadese u 27…pa me zato zanima

  Like

 9. Tanja Stojic says:

  Cao Marija, svaka cast na ovome, verujem da smo ti svi zahvalni 🙂
  Ja imam jedno pitanje sto se tice fotografija. U toku je konkurs za Air Serbia i traze sliku u formatu za pasos i jednu full lenght. Da li savetujes za full lenght neku profesionalniju fotku ili neku normalnu, amatersku? I pretpostavljam da na obe slike treba biti poslovno obucen?
  Hvala unapred 🙂
  P.S. Pretpostavljam da se iste te slike nose na open day?

  Like

  1. Da, na slikama treba da budes obucena poslovno, po mogucstvu crno bela kombinacija (bela kosulja, crni sako, i cra suknja ili pantalone), Etihad insistira na ovoj crno beloj kombinaciji ne znam zasto, ali mi smo tako morali da se oblacimo na celokupnoj obuci, navodno tako najprofesionalnije izgledamo. Slike je najbolje da uradis u nekoj foto radnji, mislim da je to bolje nego sama da se slikas. Puno srece!

   Like

 10. Sandra says:

  Marija, hvala ti na ovome. Ovde sam nasla sve sto sam zelela da znam o prijavi i svemu ostalom, sve si lepo objasnila. Slike su ti prelepe 🙂

  Like

 11. Vanja says:

  Draga Marija,

  Zelim da pohvalim tekst, koji izgleda mnogo od pomoci onima koji se zele baviti ovim!

  Ipak malo me je obeshrabrio, ne malo, nego mnogo ovaj boldirani dio na pocetku teksta gdje je jedna od karakteristika- “moras znati plivati”.
  Naime, zainteresovana sam za posao u Fly Emirates-u, citala sam mnogo po forumima, u grupama, i uvijek je bio odgovor da ta sposobnost nije obavezna. Na njihovoj online aplikaciji, to je jedno od prvih pitanja, i tako ja sebe ubijam u pojam da li aplicirati ili ne. Inace mislim da posjedujem ostale karakteristike, skolovana, prijatnog izgleda, ambiciozna, uporna, na usluzi, iskusvto imam u usluznoj djelatnosti… Ipak imam tu manu smotanosti, taj hendikep- da sam ne plivac. I ne znam da li da apliciram ili ne, i jos vise me je strah da slazem u aplikaciji da sam plivac, pa dodzem na ditching i tu se ustvari otkrije istina.

  Neke od djevojaka na forumima su pisale da zaista nije obavezno i da samo jednom na obuci skaces u hladnu vodu i da su tolerantni prema ne-plivacima.. Ipak bio je to forum, pa ne znam ko stoji iza onoga sto pise. Zamolila bi tebe kao iskusnu u ovom poslu, kako vidim radis u Air Serbia, bila si u Emirates (ta fotka pored bazena 🙂 da mi kazes tvoje misljenje: Da li moram znati plivati za Emirate?
  Ako ne, sta predlazes da napisem oznacim u aplikaciji?
  U svom iskustvu na treninzima da li znas da je bilo ne plivaca i kako su se sa njima ophodili?

  Like

  1. Na zalost, moras nauciti da plivas, jer tacno je da se izvode ditching vezbe gde moras da plivas u bazenu. Vanja, najbolje da mi se javis na mail ili FB, pa cu ti dati kontakt od nekih instruktora plivanja, veliki pozdrav.

   Like

 12. Marina says:

  Odličan tekst. Mene samo zanima visina, ja ne mogu dokuciti 212cm na prstima. Ima li kakve šanse da prođem s tim ili baš nikako ne prave iznimke? hvala unaprijed na odgovoru

  Like

  1. Na žalost moras da dohvatis 212 cm

   Like

   1. Lidija says:

    Draga marija da li se ta visina treba dostici sa ispruzene obe ruke ili moze sa jednom? Hvala unapred na odgovoru 🙂

    Like

   2. Lidija says:

    Ima nade za mene, hvala ti puno na odgovoru, ja sam mislila mora sa obe sto je u mom slucaju nemoguce dok sa jednom mogu, ne znam zasto je uopste bitno to za posao stjuardese, no dobro 🙂

    Like

 13. Maja says:

  Marija sve pohvale za tebe i za to sto na ovaj nacin dajes korisne savete ljudima koji hoce da se bave istim poslom kao i ti..Ja sam danas po prvi put bila na AD-u Etihada i sve sam uradila onako kako mi je receno:vezala kosu u pundju, obukla crnu suknju do kolena, belu kosulju, crn sako, diskretne cipele sa malom stiklom, diskretno se nasminkala..Prvo
  smo predali cv, onda morali da dohvatimo 210 cm, onda uradili pismeni test iz engleskog, i onda je dosao deo u kome smo imali 2 minuta da saznamo sve o osobi pored nas i
  nakon toga da ustanemo i na engleskom pred svima objasnimo to sto smo saznali..ja sam nakon ove faze ispala jer sam imala tremu glas mi je drhtao i nisam delovala dovoljno samouvereno…A potpuno si u pravu prosle su devojke koje su imale bas to sto si u blogu napisala taj neki stav, autoritet, samouverenost…Jedino se za oblacenje ne bih slozila:prolazile su devojke koje uopste nisu ispostovale ovaj pomenuti dres kod, neke su imale samo suknju i obicnu teksas kosulju, neke drecavo crvene kosulje, tako da mislim da je definitivno najvazniji od svega stav i utisak koji o sebi odajes dok objasnjavas to sto ti je zadato…Ja cu sigurno probati opet jer definitivno se vredi pomuciti..

  Like

 14. Vlada says:

  Bravo Marija za ovaj info, stvarno svaka cast. Mene zanima posto sam pre mesec dana zavrsio drugi ugovor na cruzeru kakve su mi realno sanse za ovaj posao i ako je moguce da stupim u kontakt sa tobom i licno popricamo…

  Like

  1. Naravno Vlado, javi mi se na mail i FB, srdacan pozdrav!

   Like

 15. Milica says:

  Pozdrav Marija 🙂 Naime procitala sam u novinama vest( http://www.kurir-info.rs/ima-posla-etihad-ervejz-trazi-kabinsko-osoblje-iz-srbije-clanak-1260711) pre par dana da postoji konkurs za stjuaderse Etihada,ali imam poteskoca da ga nadjem . Zapravo na njihovom sajtu stoji obavestenje za Beograd-Invite only-Apply online ali ja bas i ne uspevam da pronadjem taj link za online aplikaciju. Pa bih te zamolila za malu pomoc :)?

  Like

  1. Katarina says:

   I ja takođe imam poteškoća da ga nadjem,pa da li si slučajno uspjela da nađeš do sada? Pozdrav 🙂

   Like

 16. Nina says:

  Koliko traje letacka dozvola stjuardese, i lekarsko?

  Like

 17. Ruzica says:

  Smiju li se tetovaze uopce imati u qatar airways??
  Znas li ikoga tko je imao?

  Like

 18. Nadica says:

  Zelim da se prijavim za Etihad , zanima me kolika je pocetna plata? I koliko znanje 2 ili vise jezika pomaze da se prodje? Pozdrav 🙂

  Like

 19. Veliki pozdrav! 🙂

  Oduvek sam želela da radim na brodu zapravo ali eto, drug me je pre par dana pitao da li želim sa njim da idem na open days za Emirates. I ja reko, ko zna zašto je to dobro i pristanem. Sad prikupljam sve potrebne informacije i tvoj tekst mi je bio od ogromne pomoći! Engleski mi nije nikakav problem, drugi maternji. Imam osnovne i master studije u turizmu, radila sam kao vodič, predstavnik agencije, sad i kao pier assistant u Kopenhagenu tako da razumem u potpunosti šta znači biti uvek ljubazan, prijatan, pozitivan i nasmejan i nikad ne primati k srcu neprijatne putnike, nego im pomoći da budu zadovoljni.
  E sad, moje pitanje je jel cabin crew mora da živi u Dubaiu/Dohi/gde god?
  Da li je ugovor samo na 3 godine i dalje nema? Postoji li mogućnost daljeg napredovanja i života u Emiratima?
  Ako smem znati kolika je početna plata? 🙂

  To su neki detalji koji su za mene presudni da sad donesem odluku gde ću i šta ću dalje sa životom. Bila bih ti do neba zahvalna ako mi možeš odgovoriti na ovih par pitanja 🙂 ❤

  Like

 20. Zdravo Marija,moram reći da je tekst divan i veoma informativan :D. Ispričavam se što kasnim sa komentarom spram datuma objavljivanja teksta, ali eto, upravo sam pronašla tvoju divnu stranicu pa pišem sada :).
  Htjela sam preupitati, (možda glupo pitanje i ispričavam se unaprijed) za dohvatiti 212 cm, računali li se ako stojiš na prstima ili cijelo stopalo mora biti na podu? I računa li se u malim potpeticama ili ne?

  Like

  1. Zdravo Natalija, da bi dohvatila 212 cm moras biti bosa ali možeš stajati na prstima 🙂

   Like

   1. A haljina poslovna da li moze ili da ipak obucem suknju? Hvala 🙂

    Like

 21. pero says:

  Cao Marija,Bio sam danas na konkursu ua Qatar i upao sam kao u uzi krug ali sam odmah ispao nakon prvog kruga posle testa engleskog,i razmisljam gde sam pogresio a ubedjen sam da sam dosta dobro uradio,jer radio sam na brodu prekookeanskom i ziveo sam Kanadi tako da mislim da sam ga dosta solidno uradio,jer engleski i pricam i pisem na zavidnom nivou,mene zanima kad si prosla sve te krugove posle koliko dana su te kontaktirali i
  kako?

  Like

 22. Alena says:

  Mogu li da dobijem tvoj kontakt email na zelim da se prijavim koristilo bi mipar informacija

  Like

 23. Miss nobody says:

  Marija, sve pohvale za ovaj sajt i sto zelis da nam pomognes.
  Evo i ja želim da podijelim svoje iskustvo sa vama :). Prije par dana bila sam na konkursu za “Qatar Airways” u Sarajevu. Bilo nas je oko 50ak. Sve je super krenulo, upoznala sam par divnih djevojaka. Prvo smo imali test engleskog. Po mojoj procjeni posto dobro govorim, pisem i razumijem engleski, test je bio vrlo lagan. Imali smo test i na kraju testa temu za esej. Tema je bila tipa da navedete neki problem koji ste imali u timskom radu, kako ste ga rijesili i sta ste naucili iz toga. Nakon testa, svi smo pojedinacno ulazili u prostoriju gdje smo trebali dohvatiti poznatih 212cm 🙂 i izvlacili smo papirice na kojima se nalazi po jedna rijec. Ja sam izvukla “clothes”. Trebalo je samo da pricamo o tome, nikakva definicija vec jednostavno da kazemo sta nam prvo pada na pamet. Mislim da je to cisto da provjere kako govorimo engleski. Kada sam ispricala to, pitali su me da li imam tetovaze i oziljke i to je bilo to. E sada, od nas 50ak ostalo nas je samo 15. Druga faza je bila “public speaking” gdje dobijemo teme o kojima treba da pricamo par minuta ispred ostalih kandidata. Teme su bile vezane za timski rad, neki problem, kako ste postupili, najvece dostignuce u zivotu itd. Tu fazu smo svi prosli. Treca faza je bila timski rad gdje smo bili podjeljeni u 2 grupe. Dobili smo 5 papira formata A4, heftalicu i spajalice. Zadatak je bio da za par minuta napravimo sto vecu kulu od papira koja moze samostalno da stoji. Nije bilo bitno kolika je ta kula vec je bio bitan timski rad. Kada smo dobili te papire, jedna djevojka je bukvalno zgrabila te papire sebi kao da nas nema tu. Posto ja mrzim nepravdu i ne volim kada se neko toliko istice i misli da je bolji od ostalih, djevojci sam rekla na nasem jeziku TI PAPIRI NECE POBJECI :). Djevojka me tako pogledala kao da sam joj najveci neprijatelj. Ostale djevojke su se nasmijale jer su znale da sam upravu. U pozadini sam cula “English please”. Tu fazu ja nisam prosla ali ta ista djevojka nazalost jeste. E sada, posto nema “feedback” moj zakljucak je: djevojka koja je pratila nas rad vidjela je moju reakciju na to jer to nije ispravan stav koji trebate imati u tom trenutku a posto je ona bila okrenuta ledjima, nije vidjela njeno ponasanje. Iskreno, moj stav nije bio uredu al nije ni njen. Ako se ikada nekom od vas desilo nesto slicno i ako jednostavno znate da nesto zelite i imate potencijala za to, vi to mozete, ne odustajte. Posto sam osoba koja je puna samopouzdanja i vjerujem u sebe, odlucila sam da cu opet da pokusam ali cu drugacije da postupim u odredjenim situacijama.

  Like

 24. Loka says:

  Ćao Marija, želela bih da te pitam da li postoji uslov za težinu? Pošto sam čula da mora težina da bude iznad 55kg, a ja imam 48kg.

  Like

 25. Katarina says:

  Marija, ja sam ti poslala poruku na facebook, mada verovatno ti je stigla u other jer nismo prijatelji. Nadam se da ces da mi odgovoris kada vidis. 🙂

  Like

 26. Kristina says:

  Zdravo! Prvo bih želela da ti se zahvalim na odličnom tekstu, stvarno si nam dala puno korisnih informacija. E sad, mene zanimaju još dve stvari. Spomenila si da Emirati ne daju beneficirani radni staž nego daju tax free platu, šta to tačno znači? I zanima me šta predstavlja layover? Hvala ti puno

  Like

  1. Layover je kada nocis na destinaciji na kojoj letis a turnaround je kada se odmah vraćaš u bazu. Tax free znaci da se ne placa nikakav porez na zaradu, niti se oduzimaju bilo kakvi doprinosi, i prakticno bruto plata je neto plata.

   Like

 27. Jelena says:

  Sjajan tekst 🙂 samo jedno pitanje, nisam jos ni upala, ali samo me zanima, ako upadnem u Etjhad, koje su sanse da se prebacim u Airserbiu? Mogu da ostavim muza i kuce na 6 meseci ili koliko god ako je za vise dobro, ali bi mi znacilo da znam da mogu da se prebacim posle nazad. Kad vec Emirati ne pustaju staforde u zemlju 🙂

  Like

 28. Mila says:

  Zdravo! Hvala na korisnim informacijama. Nista nije istaknuto vezano za vid. Ja nosim naocare. Dioptrija mi je -2.0. Kratkovida sam. Da li bi me eliminisali zbog toga?

  Like

  1. Mila, to neće biti nikakav problem, moja dioptrija je -4 🙂

   Like

 29. Marija says:

  Hej, je l’ nije problem da ostavis mail kako bih ti postavila par pitanja? 🙂
  Posto nemam face, pa ne postoji drugi nacin da te kontaktiram 🙂

  Like

 30. Jovana says:

  Zdravo, želela bih puno da ti se zahvalim na ovom članku jer mi je dosta pomogao kako bih iz prve prošla za AirSerbia. Imala bih jedno pitanje za tebe, jer nisam sigurna da bi trebalo odmah na početku njih da pitam. Zanima me sve vezano za slobodne dane? Kako to funkcioniše? Da bih znala kako da se organizujem, jer ja početkom avgusta moram da idem u Pariz da budem kuma drugarici na venčanju, pa me zanima da li bih mogla da dobijem 4 slobodna dana ili ništa od odmora? Hvala još jednom ❤

  Like

  1. Star says:

   Marija-sjajno. Ovde su obuhvacena gotovo sva pitanja na koja sam trazila odgovor. 12.02.2015.sam aplicirala za Emirate. 17.04.2015.ce biti assessment days u Beogradu-invitation only.
   Jos nisam dobila nikakav odgovor,osim automatske por. koju salju prilikom apliciranja putem njihove stranice. U toj poruci pise da u koliko ne dobijem odgovor od njih u roku od 6 nedelja-svoju molbu smatram odbacenom. Interesuje me kad bi najkasnije mogli da jave da treba da se pojavim na assessment days-ako ne uzimamo u obzir onih 6 nedelja? Ne znam zasto me ne bi pozvali…

   Like

 31. Aida says:

  Divan blog…. Bas sam nenadano prosla na testiranju i intervju u Sarajevu sada u martu za Qatar i ostavila sam ti poruku na FB profilu, nadam se da ces biti u prilici da je procitas. I da se cujemo.
  Lp, Aida

  Like

  1. Nermina says:

   Aida, da li te mogu kako kontaktirati? 😦

   Like

 32. Ivana Petkovic says:

  Pozdrav,
  hvala na informacijama. Imam jedno pitanje da li se testira i da li je obavezno odlicno plivanje.(Air Serbia) Hvala unapred
  Ivana

  Like

 33. Sandra says:

  Post je fenomenalan! Samo me interesuje nesto detaljnije o testu engleskog… Tacnije nacula sam da daju zadatak da se izracuna vreme leta iz jedne vremenske zone u drugu. Pa ako neko zna sta konkretno zadaju osim prevoda i sinonima neka napise. Unapred hvala 🙂

  Like

 34. Ana says:

  Ja bih imala jedno pitanjce: da li je problem ako nosim fiksnu protezu? Nosim samo gornju i ne suskam dok pricam, razgovetno izgovaram reci, ali ne znam da li im je to neprihvatljivo zbog estetike? Hvala 🙂

  Like

 35. B says:

  Izvanredan blog! Zanima me nekoliko stvari. Da li je nephodno radno iskustvo? I koju skolu srednju je najbolje da upisem, a da posle posla stjuardese imam dobar posao? Da li su izbori stvarno teski i da li je pretesko upasti? Kada je najbolje da se konkurisem i ya koju kompaniju je najbolje da se prijavim? Hvala ti unapred.. 🙂

  Like

 36. Dasha says:

  Draga Marija…da li bi hitno mogla da mi odgovoris…danas sam prosla fazu CV-a, medjutim imam na zgobu ruke tetovazu i danas sam isla da je skinem ali je potrebno jos dve faze…da li ce to biti problem ako prijavim? Radi se o Qataru
  Unapred zahvalna,
  Darja

  Like

  1. Tetovaže znaju da budu problem ako su na vidljivim mestima

   Like

 37. Iva says:

  Cao Marija,nigde nisam nasla malo tacniji opis kako treba da izgledaju cipele,da li moraju da budu mat ili mogu onako da presijavaju ? Hvala

  Like

 38. Suzana says:

  Cao Marija, interesuje me tvoje licno misljenje, da li prolaze devojke koje odgovaraju opisu stjuardese i ako nisu savrsene u engleskom i da li proveravaju druge jezike, konverzacija?Ja govorim i pisem sasvim dobro ali se plasim da ce me trema pojesti i da cu sve upropastiti, da li tolerisu greske u govoru i pisanju?Konkretno, konkurisem za Air Serbia…Unapred hvala, pozdrav. Suzana

  Like

 39. Yorica says:

  Marija,divno je sto si objasnila mnogo toga ovim tekstom.Pre dva dana sam aplicirala za Air Serbiu putem sajta i poslali su mi odgovor-potvrdu o prijemu na mail.S obzirom da je u ponedeljak 21.03.2016 open day da li ja treba da odem tamo ili oni pozovu koga zele?Kako to funkcionise?

  Hvala unapred…

  Like

 40. S says:

  Postovana Marija,

  Cesttitke na trudu i zalaganju da pomognete drugima. Moje pitanje je, koji je najduzi period cekanja za koji znate posle Finalnog Intervjua? U pitanju su Emirati. Nekoliko devojaka je dobilo GC, nekoliko odbijenicu, a nekoliko nas jos uvek nema nikakve informacije, pa smo kao na iglama… ( proslo je 18 dana od FI)

  Hvala unapred

  Like

 41. Svetlana says:

  Pozdrav Marija,
  Da li moras za Emirates imati neka iskustva i posto sam procitala da neke kompanijama smeta ako imas decu, da li je to tacno?

  Like

 42. MarijaMara says:

  Da li je jako bitno da znam da plivam? Hvala…

  Like

 43. Nada says:

  Cao mnogo mi se dopao tvoj tekst! Mozes li samo da mi kazes dal je problem sto imam gornju fiksnu protezu? Unapred hvala!

  Like

 44. fata says:

  Zdravo! Zanima me, kada pričamo sa osobom do sebe i trebamo saznati informacije o njoj pa prezentirati, da li možemo pričati na našem jeziku pa prezentovati na engleskom ili moramo pričati s njom na engleskom ?

  Like

  1. Sa osobom se mozes upoznavati i na svom jeziku ali dobro je da se i tu koristi engleski jer ce ti posle biti lakse da to ponoviš na engleskom nego da prevodiš. Ali to je stvar izbora. Krajnja prezentacija je svakako na engleskom. Pozdrav

   Like

 45. Stefan says:

  Zdravo Majo reci mi molim te,ja znam ruski perfektno ali sa engleskim sam tanak tipa pocetni malo jaci…tvoje misljenje?Posto vidim da imas iskustva i da si u ovome godinama..

  Like

  1. Marija Perisic says:

   Engleski je prioritet da se zna, a svaki drugi jezik je prednost

   Like

 46. Stefan says:

  da pokusavam ili..?)))

  Like

  1. Marija Perisic says:

   Naravno pokušaj mozda tvoj engleski nije tako los kao sto ti misliš a mozes u medjuvremenu i da radiš na tome da ga poboljšaš! Srecno! 😉

   Like

 47. Stefan says:

  radim na tome ima mesec dana..:))) Hvala tii

  Like

 48. Ivana says:

  Interesuje me kako bi trebalo da izgleda motivaciono pismo, zasto zelimo bas ta posao i u njihovoj firmi?
  Hvala 🙂

  Like

 49. Tale says:

  Heej, je l mozes da mi kazes gde mogu videti kad ima Open day za Air Srbiju i da li imaju neki fiksini datumi iz godine u godinu za to ili nema pravila?

  Like

 50. Jelena says:

  Zdravo, jako koristan tekst! Hvala ti na tome. Ja se pitam kako izgleda privatni zivot kad radis za Qatar, da li je tacno da nisu dozvoljene veze, relacija musko-zenskih odnosa….posto se naglasava da su jako striktni?

  Like

  1. Marija Perisic says:

   Da, život u Kataru je podredjen šerijatskom zakonu tako da nije primereno javno pokazivati vezu

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s