Držite časove preko interneta, zaradite i preko €1000


Sestra me je pre oko mesec dana nazvala da mi kaže kako je našla na internetu odličan sajt na kojem može da drži studentima časove online. Kada joj je nakon nekoliko nedelja legla uplata preko pay pala na račun, veoma sam se zainteresovala da vidim o čemu je reč i iskreno sam se oduševila i zato hoću da to podelim sa svima koji žele i mogu na takav način da zarade.Naime, radi se o jednoj vrsti alata za studente koji im nudi niz pomoći tokom studiranja, a između ostalog i online tutoring. Oni preko te aplikacije mogu da odaberu profesora koji će im održati čas online iz odredjene oblasti ili jednostavno im rešiti neki zadatak, problem ili napisati esej.

Šta je potrebno da biste postali tutor?

– Da ste ekspert iz odredjene oblasti; ako ste profesor na univerzitetu, asistent, na postdiplomskim studijama, ili jednostavno veliki stručnjak u oblasti kojom se bavite (ovo naglasavam jer su većina onih koji traže online podučavanje već studenti i postavljaju konkretna visokointelektualna i teška pitanja vezana samo za ono sto im nije jasno).

– Da odlično govorite engleski; studenti su uglavnom iz Amerike i Kanade tako da je potrebno dobro poznavanje engleskog jezika

– Da skenirate (slikate) dva dokumenta kao dokaz vaše stručne spreme koju će njihov tim razmotriti (diploma, uverenje)

– Da napravite nalog na sajtu kao i nalog na pay pal – u kako bi vam legla uplata na devizni račun


Kako sve to funkcioniše?

Kada napravite nalog i dobijete potvrdu da ste postali njihov zvaničan tutor čekate da vas neko od studenata lično kontaktira ili potvrdite “opportunity” prvi. “Opportunity” je problem ili zadatak koji je neko od studenata postavio svim profesorima u toj odredjenoj oblasti i ko klikne prvi da prihvata da ga reši stupa u kontakt sa studentom.

Vi imate mogućnost na chat pre ugovaranja svakog časa, gde se dogovarate sa studentom kada želite da imate čas (scheduled lesson) ili gde vam on izlaže problem ili zadatak. Na taj način možete imati i vremena da se pripremite pre nego što zvanično vi i oni potvrdite “meet now” i započnete “lesson”. Pored “live lesson” preko kamere i mikrofona, postoji i opcija “written lesson” gde studentu uradite zadatak u pisanoj formi.

Studenti kojima pomazete vas nakon časa ocenjuju i daju vam pozitivne ili negativne komentare, od čega zavisi vaša reputacija međju tutorima.

Zarada je minimum 35 centi po minutu sto je oko $20 sat vremena, mada ako ste tutor iz oblasti u kojoj ima manjak profesora, kao sto je moja sestra iz verovatnoće i statistike tu su i cene veće.

Na sajtu postoji niz oblasti iz kojih možete držati online časove, na primer moja sestra je zavrsila master na Matematičkom fakultetu na smeru za verovatnoću i statistiku, i pre toga Matematičku gimnaziju, a na primer iz te oblasti nema previše stručnjaka. Možda je baš i vaša struka tražena!

Dakle, ako nemate posao, nedovoljno zaradjujete, odlično govorite engleski, veoma ste stručni iz neke oblasti i imate vremena, najiskrenije vam preporučujem da probate na ovaj način da dodjete do dodatne zarade.

Sve to se nalazi na sajtu http://www.chegg.com/tutors

Pa srećno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s